Кой е тук?
Приятели
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Събота, 07 декември, 2019 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow ПУБЛИКАЦИИ arrow Приложна ПСИХОЛОГИЯ arrow Кои хора купуват дрехи втора употреба?
Кои хора купуват дрехи втора употреба? Печат Е-мейл
30 апр 2011
Кои хора купуват дрехи втора употреба?

Нина Иванова

 

Напоследък все повече българи пазаруват в търговски обекти, където се продават дрехи втора употреба, превъзмогнали някои обществени предразсъдъци и всеобщото мнение, изградено през годините, че подобно облекло става само за работа. През 2005 година с наредба №27 – „За стоки, имащи значение за здравето на населението” се урежда законово продажбата им, като вече идват в страната след регистрация и издаване на санитарно разрешение. Изискването към вносителите е стоките да са здрави, почистени, дезинфекцирани и без видими дефекти и петна. Не се допуска продажбата на дрехи, носени веднъж от бебета до една година, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки. Вносителите обаче често не спазват тези ограничения с твърдението, че детските дрехи са най-запазени. Не се спазва и забраната, която е наложена от здравното министерство за продажба на носени обувки. При тях дезинфекцията е трудна, защото гъбичките са доста упорита инфекция. Освен това обувките задължително се деформират по крака на човека, който ги е носил.

Магазините за дрехи втора употреба се зареждат всеки понеделник. Тогава изборът е най-голям, цените са най-високи, а с всеки следващ ден това, което е останало поевтинява и намалява постепенно. На око се слагат цените спрямо това, колко са запазени и какво е модерно за момента. Най-бързо се продават марковите дрехи. Малка част от облеклата в магазините за втора употреба у нас не са носени, а са просто част от стари колекции на различни производители от преди три-четири години. Най-търсени са сезонните стоки, които в обикновените магазини се срещат на високи цени за обикновения българин – ски-комплекти, шлифери, кожени якета, палта и т. н. Много голяма част от редовните клиенти проверяват в тези „бутици” по телефона кога точно пристига новата стока. Те дори получават правото първи да разгледат и да напазаруват с предимство. По-предприемчивите дори са си купили специални карти за намаление (ако се предлагат от съответната верига).

Много хора се насочват в магазини за дрехи втора употреба заради по-ниските цени на стоката и липсата на пари в семейния бюджет, особено сега - в период на икономическа криза. Ако преди най-честите клиенти са били пенсионерите и като цяло хората с по-ниски доходи, напоследък между щандовете могат да се видят и много млади, които оглеждат стоката в магазина. Те са без работа или заплатата ми е намалена почти наполовина и се принуждават да се ограничават в покупките.

Ниските цени на стоките са основната причина много хора да пазаруват там изтъквайки довода, че е изгодно. Това предполага да се замислим на какво място в ценностната им система стоят парите. Безспорен е фактът, че те са необходимост и без тях не можем, но дали е по-добре да икономисваме, или да намерим варианти как да изкарваме повече?

В тези магазини има голямо разнообразие на различни дрехи - цветове, марки, аксесоари, обувки. Възможно е хората да купуват, защото искат да са различни и неповторими. Въпреки безпаричието тези магазини позволят човек да има много и различни дрехи в гардероба си всеки сезон. Възможно е да се чувстват непълноценни и да желаят да запълнят някаква празнина, или да търсят своята индивидуалност. Това обикновено е свързано с компенсиране чувството за малоценност.

Всеки човек (особено жените) е усещал нужда да направи покупка в магазин за дрехи, обувки, чанти и да изпита миг на наслада и удовлетворение, дори и в този момент да няма нужда от покупката. Магазините за дрехи втора употреба дават възможност за  шопинг терапия на прилична цена. Някои жени казват, че инвестициите си струват, защото дори да не носят купената дреха, поне няма да съжаляват, че са дали много пари за нея. Понякога това са хора, които имат много и най-различни дрехи, обувки, аксесоари и др. в дома си и никога не хвърлят стара дреха, която не носят – т. нар. вещомани. Те не искат да се разделят с нищо старо и непотребно, важно е количеството, а не качеството на дрехите в гардероба. Това може да се свърже с ригидност или желание за превъзходство и величие.

Новата придобивка носи със себе си радостта от промяната - човек се чувства по-уверен, по-привлекателен, а когато околните го забележат и отправят комплиментите си, това носи добро настроение и самочувствие. В тази връзка желанието може да е продиктувано от търсенето на внимание и одобрение от социума.

Има хора, които много държат да са облечени в маркови дрехи. За тях това е синоним на престиж, уникалност, богатство. Единственото, което търсят в магазините за втора употреба са марките, свързвани с висшата мода. Поведението им може да е продиктувано от желанието да принадлежат към определена социална група, да покажат, че са повече от другите или да прикрият невъзможността да си купят нови луксозни дрехи. Търсенето на марковата и екстравагантна дреха може да е свързано със съревнованието с другите и стремежа да са първи. В техните среди често се наблюдава надпревара кой ще намери най-доброто облекло.

Има много привърженици на дрехите и аксесоарите втора ръка, но също така има и много противници. Недостатъците са свързани основно с дезинфектантите. Миризмата им понякога не изчезва напълно след първото пране, а някои клиенти получават и алергии. Освен това не всеки иска да носи дреха, за която знае, че е носена друг преди него.

 
 
 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |