Кой е тук?
Приятели
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Неделя, 15 декември, 2019 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow ПУБЛИКАЦИИ arrow Приложна ПСИХОЛОГИЯ arrow Какви хора стават антиквари?
Какви хора стават антиквари? Печат Е-мейл
Какви хора стават антиквари?
Николай Христов
 

Антикварят е продавач на стари предмети (книги, картини, изделия на изкуството и др.), които не са изгубили или са увеличили стойността си.

За професия като антиквар, при която повечето собственици на антиквариати са хора на изкуството, е нужна силна доза страст. Поглеждайки назад във времето можем да открием, че от битов антиквариат и ценни документи са се интересували повече писатели, актьори, режисьори и хора с професия, близо до изкуството. В днешно време антикварят е по-скоро търговец, който борави както с красивато, стилното, историческото, носталгичното, така  и с практичното и качественото. Имам предвид, че старите неща, като мебели например, са изработени по-качествено и след нужната реставрация може да се разчита, че ще са с по добри показатели от повечето нови  произведени. Антикварите са хора на изкуството, уважаващи красотата, историческата стойност, стил и визия.

Хората, които се занимават с търговия на антики са ценители с усет и интерес към старинните вещи. За повечето антиквари професията е емоционална, интересна и романтична, защото вглъбява в миналото.За други е семеен бизнес, с който изкарват насъщния, а за трети - и двете. Конкретната страст на антикваря или колекционера всъщност е лично предразположение дали ще се посвети на часовници, монeти, картини, марки и пр. Цената на една антика се определя от качеството на предмета, реномето на магазина и вътрешното чувство на антиквариатите. Антикварството не се влияе нито от моди, нито от тенденции. На един антиквар са нужни минимум 10 години през ръцете му да са преминавали истински произведения на изкуството, за да може да разпознава детайлите и да определя цените. Става дума за начини на изработка, подробности, следи, които и най-доброто копие не може да постигне.

Качествата, които трябва да притежава човек, за да се развие способности и влечение към антикварната дейност са чувствителност, емоционалност, сантименталност. Трябва да са налице съвкупност от темперамент, начин на живот, знания и умения, които определят желанието му за извършване на определена дейност. Антикварите са хора, насочени повече към съдържанието, красотата и естетиката на нещата, отколкото към функционална им стойност. Естествено има насоченост и към финансовата изгода, но главното при антикварните търговци е печалбата при самата покупка, а не при продажба.

 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |

Parse error: syntax error, unexpected $end, expecting ')' in /home/fspeid/public_html/broqch/var/access.php on line 74