Кой е тук?
Приятели
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Неделя, 22 септември, 2019 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ arrow Вниманието при деца от 3 до 6
Вниманието при деца от 3 до 6 Печат Е-мейл
Вниманието при деца от 3 до 6
Десислава Андреева
 

На този етап детето е изцяло погълнато от многообразието на средата; то иска да пипне всичко, да разбере всичко, да опита всичко. Всеки един момент е привлечено от нещо различно, вълнуващо и непознато, нещо, което на всяка цена трябва да опознае.

В началото на периода, поради недостатъчно натрупания опит и знания за света, вниманието му е предимно неволево. То реагира на всеки достатъчно силен дразнител от заобикалящата го среда и се насочва в опит да разбере какво е това, което е привлякло вниманието му. Това внимание се характеризира с отсъствието на каквото и да е усилие, от страна на детето. То възниква внезапно на базата на моментния интерес и потребност да опознае действителността около себе си. Тук родителите могат да използват тези интереси на детето и под формата на различна игра, да го насочат към определено занимание, съобразено с психичното му развитие. Трябва да се има предвид, че психичните процеси са в етап на развитие не са достатъчно устойчиви и концентрирането върху показаната дейност може да трае около няколко минути (3-4). Също така, на базата на неговите потребности и интереси, вниманието може да се насочва и да се сформират други интереси. Такъв е принципът на усвояване на рисувателната дейност, моделирането, апликирането характерни за този период. Показвайки на детето как се държи молив и какво може да се прави с него то вижда, че движенията му оставят следи. Разбира, че може да създава, да твори, което предизвиква удоволствие у него. Свързвайки това усещане с рисуването, то все повече ще задържа вниманието си върху тази дейност.

Попадайки в детската градина, от него започва да се изисква да спазва определено поведение, да изпълнява определени задачи, да бъде самостоятелно. Детето разбира, че за да получи това, което иска и да изпита удоволствие, трябва да положи усилия и да спазва определени правила. Възрастните му показват различни начини да стане самостоятелно. Те са тези, които детето имитира и на които се стреми да подражава. Използвайки желанието да бъде като тях, те могат да развият вниманието чрез насочването му към постигане на опредлена цел. Така, поставяйки му най-различни и интересни цели за преодоляване, те не само развиват вниманието на детето, но и го изграждат като самостоятелен индивид.

През шестата си година, детето е способно само да управлява вниманието си и да го насочва съзнателно към изпълняването на определени задачи. Концентрацията му значително се е подобрила и то може да се занимава само към 10 минути. Волевото внимание се развива в съвместната дейност с възрастните. Те го включват в най-разнообразни дейности, като организират вниманието му чрез въвеждането на правила на игрите, държат за тяхното спазване, поощряват го в изпълнението на задачите. Детето се направлява от необходимостта да изпълни дадените действия, отчитайки едни или други обстоятелства. 

Влияние върху развитието на вниманието оказва и животът в неблагоприятна среда. Ако често е свидетел на конфликтите на родитлите, липсва емоционална близост между тях и детето, то несъзнавано се преживяват от детето като негови. В резултат става тревожно, неспокойно, което оказва влияние върху съсредоточеността му и целенасоченото изпълнение на различните дейности.

 
 
 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |