Кой е тук?
Приятели
Психология журнал
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Неделя, 23 септември, 2018 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow Новини и реклама arrow Отговор на поредното писмо...
Отговор на поредното писмо... Печат Е-мейл
05 окт 2015

Отговор на поредното писмо от Дружеството на психолозите в България,

Българската асоциация по психотерапия, (http://www.psychotherapy-bg.org/?p=1527), Българско общество за лаканианска психоанализа,

Българско психоаналитично пространство, Българско психоаналитично общество (http://www.psychoanalysis.bg/?p=917)

(Посочени са и линковете към сайтове, които са пулбикували съобщението към момента).

Срещу непослушната БЪЛГАРСКА ШКОЛА ПО ПСИХОАНАЛИЗА

Това, което прави БЪЛГАРСКА ШКОЛА ПО ПСИХОАНАЛИЗА, не е злепоставящо, но е „потенциално опасно“. Опасно, но за КОГО???

Застрашените писатели повтарят като мантра едно и също нещо вече трета година. Може би, за да потънат в още по-дълбок транс пред страха да се огледат и започнат да мислят. То, мисленето, не е проста и лесна работа и трябват усилия (според възможностите).

Ако това (мисленето) е трудно, да се захванат с нещо по-лесно – четене. Знам, че и там трябва мислене, та ще им помогна с извадка (коректно цитирана!!!).

„ Затова може да се каже, че психоаналитичната теория е опит да се обяснят два опита, които по впечатляващ и неочакван начин се пораждат, като се опитаме да сведем болестните симптоми на даден невротик до техните източници в историята на неговия живот – факта на преноса и този на съпротивата.

Всяко изследователско направление, което признава тези два факта и ги взема за изходна точка на своята работа, е позволено да се нарича психоанализа, дори, ако стига до резултати различни от моите.“(курсивът е мой)

Източник – Книгата „Изкуството на психоанализата – автобиография“. Издателство „Евразия“, от 1998 г., под редакцията на д.ф.н.П.И.Градинаров, превод Жана Ценова 1994 г. Цитатът се намира на стр. 50 и започва от ред 16 (шестнадесети-отгоре надолу до ред 24).

(Посочвам го по най-лесен, разбираем и достъпен начин, защото се съмнявам, че въпреки титлите , званията и длъжностите, които са поставили отпред и отзад изпадналите в транс автори, могат и да не го прочетат или извадят нещичко от контекста- което е практика).

Това право го дава самият създател на психоанализата.

Този създател е Зигмунд Фройд, не Лакан. Господа, всичко което е извън теорията на Фройд, е течение в психоанализата.

Така отговорът ми на мантрата „Самото название на фондацията буди учудване, тъй като не е възможно да възникне школа по психоанализа в един град, в който изобщо няма психоаналитици.“ смятам, че е ЯСЕН!

Ако проблемът е в географското понятие за типа и вида на населеното място (по подразбиране София), то ние вече сме в София. Така сигурно страстите ще се укротят.

Вижте и отговора от IPA на този въпрос

http://fspeid.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1501&Itemid=38

За списанията няма да говоря, те са пет, а от 2016 г. излиза на пазара ново списание ШКОЛИ В ПСИХОЛОГИЯТА ISSN 2367-752X. (http://fspeid.com)

Етично е и ви каня да публикувате на страниците му всичко онова, с което може да бъдете полезни на аудиторията, за която разбирам, че сте особено загрижени..

Другата мантра Цитираните твърдения не само засилват впечатлението, че представителите на фондацията имат съвсем объркани представи за това какво е психоанализа, но и предлагат на пациентите „услуги”, за които изобщо не са квалифицирани.

За обърканите представи съм съгласен, но те не са наши. Психологът, в частност психоаналитикът работи с клиенти, а не с пациенти. Пациентът получава здравна помощ, а клиента психична.

Вижте

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82

има го и в тълковния речник.

Поредна мантра Другата дейност е предложеното в по електронната поща и на сайта на фондацията „обучение по психоанализа”. То е насочено не само към специалисти, но и към студенти и просто към хора, които се интересуват отвъпроси, свързани с тяхното личностно развитие”.

Отговорът е за малко по-напреднали в начина на мислене.

В българския език има много предлози, а в цитирания случай те са „в“ и „по“. Когато се приложат в едно изречение, означават различни неща. Например: Обучение по психоанализа и Обучение в психоанализа. Смятам да не ви улеснявам, а читателят да прецени сам. Аз разбирам за себе си, че тези предлози за вас имат времево и валутно изражение.

Спирам с мантрите, за да не изпада и читателят в транс.

Парадокс е, че хората, претендиращи за познаване на тази финна и директно ненаблюдаема „материя“ - психиката, са толкова враждебно настроени един към друг и пръснати на общества и пространства. Тогава обикновеният човек, който не я познава, КАКВО ЩЕ СИ ПОМИСЛИ???(или на кого да се довери).

Отговорът ми ще дам с един цитат „Психоаналитик без собствена философия е само психотехник“. – Линда Фром Райхсман (цялото ми писане до тук в едно изречение).

Дейността на БЪЛГАРСКА ШКОЛА ПО ПСИХОАНАЛИЗА е насочена към създаване на общност, която не се гради на финансова зависимост или подчинена на букет от титли и сертификати.

ОБЩНОСТ, която да превърне уменията си във възможности!!!

Тези, които не знаят как да превърнат психологията в система от знания, опит, възможности и социална реализация търсят да създадат ЗАКОНОВА РАМКА, в която са на върха на пирамидата и казват това може, а това не. Или казано по друг начин – и властта, и парите са у нас.

Господа! Изпуснали сте влака. Той замина преди 25 години.

Всеки човек има собствена, а не колективна психика и това го прави уникален. Законът, за който говорите не може да постави в рамка психичното. Рамка, по която да работят психолозите.

Накрая!

Едно е безпорно и прието. Това е закон, но на природата. Ние всички сме различни и към този факт трябва да се отнасяме с уважение. Никой не е длъжен да се адаптира към един модел на развитие, признат от някой за правилен. Ще припомня още веднъж – това е психика и точно тя прави човека уникален.

Пламен Петров

Председател на УС на БЪЛГАРСКА ШКОЛА ПО ПСИХОАНАЛИЗА

Главен редактор на сп. ПСИХОЛОГИЯ ЖУРНАЛ

Колеги – НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да го разпространявате!

 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |