Кой е тук?
В момента 2 госта онлайн
Приятели
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Неделя, 15 декември, 2019 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow ПУБЛИКАЦИИ arrow Статии arrow Създаването на реклами: психология на „потока”
Създаването на реклами: психология на „потока” Печат Е-мейл
31 яну 2011

Създаването на реклами: психология на „потока”

Тони Антън

Превод:Десислава Андреева

 

Привличането на публичното внимание с цел да се рекламира определена стока или услуга, винаги е било трудна задача. Доминирането на интернет в тази компютърна ера дава възможност на онлаин рекламата да заеме голяма част от пазарната индустрия. Самата реклама, като такава, е изградена на основата на едни и същи принципи. В настоящата статия ще се разгледа как се изгражда креативна реклама, която да продава определен продукт. Благодарение на многото възможности на интернет, продуктите или услугите могат да бъдат цифрови и дори да се промотират сами. Стотици години преди това, не можеше да се рекламира чрез анимирана графика и видео клипове, които да бъдат излъчвани и разпространени пред милиони. Все пак, колкото и страно да звучи, тази свобода възпрепятства творчеството като цяло и се усеща от много хора като „блокаж”.

 Създаването на реклама ще бъде разгледано в две статии, представяйки различни гледни точки. Първо, ще се открият някои от трудностите, които играят ролята на спирачка върху креативния поток от идеи и след това ще се потърсят решения на проблема.

Всъщност, действително ще говоря за бизнес и продажби, но от гледна точка как да разпознаем модела на рекламата, която продава. Това може да се прочете в следващата статия „Психология на печелившата реклама”. Там ще намерите примери, които се анализират на основата на едни от най-добрите реклами, имащи за цел откриване на успеха им и намиране на начин за пресъздаването им.

Всички знаем, че творчеството е в основата, но ако трябва да бъда честен има извесни изключения. Сигурен съм, че сте наблюдавали реклами, предизвикали вниманието на много хора и едновремено с това не сте намирали творчеството в тях. Защо? Поглеждайки от друг ъгъл, изкусно създадената реклама, не винаги гарантира вечен успех.

Този проблем може да се избегне чрез фокусиране в детайлите, като се разгледа основата на човешката психология – нашите нужди и желания. Разбирайки това,  стратегията към създаване на реклама се насочва в тази посока.

В началото на тази статия, споменах че, полето от възможности понякога възпира човек да даде воля на креативността си. От сега нататък ще използвам термина творчески изпълнител, защото всеки от нас е художник, имайки предвид, че оказва влияние върху средата, създавайки различни продукти, услуги и т.н.

Креативното „блокиране” е също като „застоя” при писателите. Това се явява като бариера, когато въпреки всички положени усилия, резултатите не са това, което  се очаква. Това засилва изпитването на неудоволствие и провокира полагането на още по-големи усилия, за да „изскочи творческа идея”. Нека да ви споделя нещо, което сигурно вече знаете: това поведение не води до никъде. Всъщност, това съзнателно форсиране спира потока от идеи.

Идеята на настоящата статия е да посочи източниците на „творческите блокажи” и затова няма да се спира върху стратегии за тяхното остраняване. Но не се притеснявайте, това което ще прочетете тук е изпробвано и проверено. Главното, което трябва да се открие е кои от посочените случаи се отнася за вас. Опитайте се да намерите общите ситуации.

И така, една от основните причини, която потиска свободното движение на креативността и новаторските идеи е стреса и напрежението. Обикновено в основата им са крайните срокове. Разбира се, не отричам тяхната необходимост и знам, че компаниите не могат да съществуват без тях. Това, което може да се направи е  намиране на начин за повишаване  гъвкавостта на плановете.

Имайте предвид, че всеки се нуждае от креативост – не само хората, работещи в областа на маркетинга, научните изследвания или проектирането. Това не би трябвало да предизвиква проблеми, защото обикновено хората могат повече от очакванията си.

Съществува известен мит, че парите са най-добрият стимул и могат да действат като мотиватор. Тогава се започва нализ на ситуацията, където си казвате: „По добре да започна да измислям нови идеи, за да получа повече пари”. Това се явява преграда и ви отдалечава от креативността, защото измествате фокуса и обикновено не дава резултати.

Друг подобен източник на мотивация е страха. Разбира се, той е тясно свързан със стреса, прекалено големите очаквнаия и социален статус. Страхът от неуспех е един от основните, които се развива в процеса на израстване и е тясно свързан с оцеляването.

Креативността, в основата си, изисква „гмуракане” в света на непознатото, където няма ограничения и всичко е възможно. Прекаленото анализиране или поставянето на граници влияее върху въображението и може да доведе до загубване на способността за креативност в дългосрочен план.

Стремежът към изкачване в ерархията на компанията, получаване на признание и постигане на значимост може да ви забави, защото тези желания вървят заедно с провала. Успехът е тясно свързан с неуспеха. Това са двете страни на една и съща монета. Томас Едисън се е провалял 10,000 пъти, но никога не се е отказвал.

Хората имат неограничен психичен капацитет, но това би било напразно, ако нямат способността да визуализират и представят. Това е основният източник на творчеството. Чрез нашата представа може да отидем, където искаме, да летим, да сбъднем фантазиите си. Няма ограничения, няма натиск, не се рискува нищо, за да се забавлявате. Просто може да бъдете дете.

Тъй като, живеем в свят, където всеки има организирани срещи, сделки, които трябва да се приключат, крайни срокове, които трябва да се спазят, проекти, които трябва да бъдат завършени, отдавна сме забравили смисъла на думата „почивка”. Някак си не можем да бъдем напълно отпуснати. Накрая решаваме да заминем на толкова очакваната ваканция със семейството ни, да лежим на плажа в Тампа, но телефонът напрекъснато звъни по работа.

Поради разпростанението на интернет, мобилните телефони, цялата ни инфраструктура, може да се свържем почти навсякъде. По този начин осъществяваме връзка по всяко време. Тук моментът е да се научите да отпускате и ако искате да надхвърлите очакванията си и да бъдете креативни, трябва да преодолеете стреса.

Например, ако работата ви е напрегната и се усещате претиснат, говорете с супервайзора си. Обяснете, че не можете да мислите в насока и да бъдете продуктивини, докато се усещате под това напрежение. Те ще разберат и след като външният натиск е „изчезнал”, намате ограничения за креативността си и можете да решите вътрешните си проблеми.

Първо, трябва да разберете, че няма нищо страшно в провала и го приемете. Това е просто негативен опит, от които може да се потърсят изводи и да се продължи напред. Не бъдете строги към себе си и се опитайте да избегнете следните мотивиращи източници – пари, социален статус, признание, значимост и т.н. Вместо да играете „соло” и да искате цялата награда за себе си, потърсете сътрудничесто. Друг човек винаги може да помогне.

Споменатите проблеми не могат да бъдат решени бързо. Те изискват промяна на отношение и нагласа към творчеството. Не може да се решат за един ден, но търпят промените в продължение на времето. И така нека да разгледаме, някои от перспективите, които могат да повлияят върху „изблика” на креативност.

Да вземем следния приемер, където сте на обсъждане и не можете да излезете с нищо полезно. Главното нещо, което трябва да се направи е да се отпуснете, да поемете дълбоко въздух и да смените позицията си. Взирането в екрана или в листа хартия няма да помогне. Опитайте да се концентрирате и да включите някой от останалите си сетива, за да се усетите мако по-отпуснат.

Излесте и се разходете. Обърнете внимание на детайлите – на карасотата на природата около вас. Наслъждавайте се на колата си, слушайте музика, направете нещо с ръцете си. Правейки това, ще се отдалечите от проблемите свързани с творчеството. Опитайте се да се фокусирате върху сетивата, които не сте използвали напоследък – докосване или мирис.

И не, вие няма да забравите вашата цел. Промените ще са, че през това време, ще засилите своята креативност. Докато сте фокусирани в стремежа да бъдете креативни, вие сте изяснили начините и подробностите към целта. Така че, сменяйки дейността и фокуса, давате възможност на мисълта спокойно да достигне до дългоочакваните решения, творчески идеи и т.н. Спокойно, всичко ще бъде наред.

Извесно е, че мащабните пейзажи, като океани, високи планини, дори само картини, насърчават задълбоченост при гледните точки. В отговор на това, може да се мисли свободно без да се ограничава и фиксира в крайния резултат. Прегледайте идеите си на следващия ден, след като сте „преспали” с тях и ще ги видите в различна светлина.

Така че, ако се намирате в творчески застой и се усещате спокоен (физически и психически), не сте притиснати от крайни срокове, не търсите бърз начин за печелене на пари, пристиж и успех, бих ви посъветвал, просто да се разходите. Оставете колата си на близкия паркинг и потърсете красиви пейзажи, където да го направите.

След като, сте вече там, опитайте  да не мислите за работа. Просто се насладете на гледката и нищо повече. По-добре е да бъдете сам, за да може мисълта да не бъде ангажирана с нищо, но ако това ви притеснява, чувствайте се свободен да поканете някой друг. Просто си отделете време да почувствате спокойтвието и тишината.

В крайна сметка атристите знаят, че крайния резултат не може да се види от самото начало. Разбира се, това не означава да няма цел, а да оставиш идеите да протичат свободно. По този начин активността  ще се насочи в различни посоки, след което може да се анализират идеите, за да се види, коя е подходяща. Не отлагай, просто го направи.

В тази статия се обхвана най-важните области, които влияят върху креативността, разгледа се източниците на проблемите, които предизвикват творческия застой и повлияват върху това да се излезе с нещо полезно. Това е само една маска – всеки от нас може да се справи по-добре.

След това, се предложи няколко начини, които могат да се използват като бързи решения, за да се получи „потока” от творчески идеи, но колкото и революциони да са техниките, кареативността няма да се постигне докато има стрес, натиск, страх от провал или използване на пари, престиж, индивидуално постижение, като мотиватор.

Първата стъпка към креативността е промяна в отношението. Вие сте един художник, а хората на изкуството разсъждават по следния начин: възможността да участваш е най-големия принос към нечии живот. Колкото повече допринасяш с ценностни неща, токова по-добре. Накрая, това поведение ще бъде част от теб, а целенасоченото активиране на креативността ще бъде назад в миналото. Идеите ще се появяват, дори и да не ги търсиш.

В следващата част ще се обсъди подробно психологията на печелившата реклама. След като, вече сте преминали през тази точка и сте разбрали как да „бъдете креативни”, тогава остава да се разбере кои от идеите имат потенциал да продадът продукт. В следващата част ще се разгледат реални примери (реклами) за да се открие ключа към успеха. В крайна сметка всичко се корени в човешката психология.

 
Използвана литература:

1.                           http://www.seochat.com/c/a/Website-Promotion-Help/Creative-Advertisements-the-Psychology-of-Flow

 
 
 
 
 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |