Кой е тук?
Приятели
Монтана днес


kazanlak-bg info

 Адмирал Маркетс
Имоти
Новини
Наш банер

Психология журнал
вземи кода
Неделя, 15 декември, 2019 г.
EnglishБългарски
Потребител
Парола
Запомни ме   Парола?
Начало arrow ПУБЛИКАЦИИ arrow Статии arrow Характерни различия между собствениците на кучета и собствениците на котки
Характерни различия между собствениците на кучета и собствениците на котки Печат Е-мейл
31 яну 2011

Характерни различия между собствениците на кучета и собствениците на котки

 

Д-р Стенли Корен

Превод:Десислава Андреева

 

На практика всяка дискусия между собствениците на домашни любимци, ясно показва, кои са притежатели на котки и кои отглеждат кучета. В някои случаи, личностните преживявания могат да предопределят избора на човек да се насочи към определения вид. Според проведена анкета на  Associated Press-Petside.com, любителите на кучета са много повече от любителите на котки – 74% „хора кучета”, срещу 41% „хора котки”.

От друга страна се наблюдават лица, които правят изключени със своите предпочитания, като харесват само кучета или само котки, и ненавиждат другия вид. Както изглежда, котките са животни, които не се харесват особено от хората. Петнадесет процента от анкетираните хора, отговориха, че не обичат особено котки, докато процентът на мразещи кучета е една два.

Имам основателни причини да смятам, че предпочитанията на хората към един от тези видове, могат да бъдат показател за определени личностни  характеристики. Разбира се, отношенията между кучето и човека е различно от отношенията на котката, с нейния стопанин. Това е отражение на поведение, че и двата вида са запазили част от наследството си преди опитомяването. В дивата природа, котките обикновено са самотни ловци и са активни предимно нощем. В противовес на тях, дивите кучета са стадни животни, които ловуват на групи и са активни през деня. Нашите домашни кучета са запазили необходимостта от социално взаимодейтвие,  тъй като без своят господар и семейство, те изглеждат напълно загубени и нещастни. Кучетата биха се намесили в дейността на човек, когато се чувстват самотни, търсят компания или игра. Котките, от своя страна, често се крият през деня, докато настъпи вечер, особено и ако това е времето по което се хранят. Те могат да участват в социалните дейности на хората или да играят с тях, но като цяло интересите им са ограничени. Обикновено, след няколко минути, тези животни са загубили интерес и поемат в друга посока. Кучетата, от своя страна, се включват веднага в играта, като могат да хващат топка продължение на часове, като обикновено собственикът спира пръв.

Неотдавна, Сам Гослинг, психолог към Тексаския университет в Остин и неговият аспирант Карсън Санди, провеждат интернет проучване, в което 4565 лица са помолени да се определят като „хора кучета”, „хора котки”, „нито едното, нито другото”, „ и двете”. Същата тази група получава 44 точки измерени по скалата на така наречения „Пет факторен модел на личността”, често използван за изучаване на личността.

Гослинг обобщава получните резултати, като казва: „Налице е широко социално убеждение, че домашните видове – котки или кучета, към които лицето има  влечение, показва някаква индивидуална характеристика на личността, а това проучване предполага, че съществуват значителни различия между основните личностни черти между „човек куче” и „човек котка”.

Само въз основа, че характерът на кучетата е по-общителен от този на котките, може да насочи към предположението, че хората, насочени към това животно проявяват такава черта. Резултатите показват, че „хората кучета” са 15% по-екстравертни и 13% по-общителни, като и двете измерения се свързват със социалната ориентация. Осен това, тези хора се показават с 11% повече като съзнателни, сравнение с „хората котки”. Последната черта предполага тенденция към самодисциплина, чувство за дълг и постижения. Характеристиката извежда насоченост към предпазливост, а не към спонтанно поведение.

 Сравнение с тях, хората предпочитащи котки са 12% повече невротични, но и 11% по-отворени. Откритостта включва в себе си насоченост към естетика, чувства, действия, идеи, въображение и ценности. Хората с високи нива по скалата на откритост, са склонни да имат неконвенционални убеждения, докато тези с ниски показатели (хората кучета) предполагат по традиционни интереси.

Изследванията на Гослинг, потвърждават моите резултати, които изведох в полза на книгата ми „"Why We Love The Dogs We Do.” Използвах различна методика  за диагностициране на личността, наречена „Interpersonal Adjective Scale”, тъй като бях заинтересован от айтеми отразяващи социланите взаймодействия и тенденции. Тестът дава показатели по четери скали: екстраверсия, доминантност, доверие и сърдечност, което се приближава до откритост при теста на Гослинг.

Моето проучване включи 6,149 излседвани лица на възраст между 16 и 94. От тях 3,362 бяха притежатели на кучета, 1,223 стопаните на котки и 1,564 нямаха нито едно от двете животни.

Резултатите показват, че собствениците на котки се различават по качества,от притежателите на кучета или имащи й двете животни, като последните се обединяват по качества с групата, имащи само кучета. В по-нататъчното разглеждане, когато споменавам притежателите на котки, имам предвид, хора, които живееят само с това животно. Разглеждайки хората с кучета, ще включвам  тези, които се грижат за тях,както и притежателите  на двата вида.

Според моите данни, една трета от цобствениците на котки са склони да живеят сами и два пъти по-вероятно е да пребивават в апартамент. Бракът, животът в къща, създаване на деца са едни от показателите типични за хора, притежаващи кучета. Необвързаната жена е по-склонна да си купи котка. 47% от хората, израснали в къща, с котка, като домашен любимец, са съгласни да имат същото живитно и днес, докато само 11% прекарали детството си в къща с куче, желаят да притежават неговия онтипод.

Разглеждайки индивидуалния профил на лицата, които притежават само котки, част от даните се препокриват с резултатите на Гослинг. Откри се, че тези хора са сравнително интровертни (ниски стойности по скалата на екстраверсия) и хладникръвни (ниски стойност по сърдечност и общителност), чиито характеристики се потвърждават и в по-новите данни.

Резултатите по другите две скали, показват, че притежателите на котки имат ниски стойности по показателя доминантност. Лицата с високи показатели се описват като силни, асертивни, упорити и самоуверени. Те са хората, които се открояват на социалните събирания, за разлика от тези с ниски показатели, описващи се като стеснителни, неуверени, срамежливи и неагресивни. Данните от скалата за доверие, показват, че хората, отглеждащи котки са особено доверчиви. Високите показатели по това измерение определят лицата, като усложливи, скромни и откровени. Ниските стойности насочват към проявление на по-манипулативно поведение.

Главните изводи, които могат да се направят от двете изследвания са, че хорта, които притежават кучета са по-общителни, интерактивни и толерантни, докато собствениците на котки се характеризират като интроверти, въздържани и необщителни.

Може би, една от най-големите различия между двата вида притежатели е изразена в следния пример:

Попитах, собствениците на котки: „Ако имаш достатъчно пространство и нямаш отправени възражения от хората в твоя живот, би ли приела кученце, като подарък?” Същият въпрос бе зададен и на притежателите на кучета, като въпросът бе с коте. Отговорите на двете групи се различават корено при сравнение на даните. Две трети от хората, отглеждащи котки (68%) казват, че не биха приели такъв подарък, докато почти същият брой (70%) от лицата, имащи куче, биха приели в своя дом и другото животно. Това предполага, че повечето притежатели на кучета, са потенциални собственици и на другия вид, докато тези, отглеждащи котки се придържат единствено към тях.

 
Използвана литература:

1.                    http://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201002/personality-differences-between-dog-and-cat-owners

 
 
 
 
 
 
< Предишна   Следваща >
EnglishБългарски
  Уеб сайт и оптимизация- ДоБГ |