Българска школа за психоанализа

Несъзнаваното винаги намира начин, чрез който да се прояви. Било то чрез случайна грешка, внезапно хрумване или, както в случая, детската рисунка. От нас зависи дали ще забележим сигнала и ако да – как ще му реагираме. Това е особено важно в работата с деца, които не могат да изразят с думи какво преживяват и искат.

Случай от практиката

Ще представя следния пример: момче на 17-годишна възраст, в аутистично състояние. Развитието на речта е на ниво изказване на прости изречения, но, тъй като активният му речник не е богат, темите, по които може да говори, са малко. Задачата е рисунка на свободна тематика. Резултатът може да видите в снимката, прилежаща към тази статия.

Детската рисунка и нейният "таен език"
Рисунка на колело и фигури

Детската рисунка дава много информация за тълкуване. В статията ще обхвана основните моменти.

Анализ

Виждаме две фигури, които карат. Отначало се подвоумих дали карат кола или колело. На въпросите, които зададох, детето отговори, че едната фигура е той (той е момче), а другата е момиче. Не пожела да каже името на момичето. Двамата карат колело. Виждаме зелена трева и зелено небе.

Макар умственото му развитие да е в началото на предучищния стадий, физиологията му е на юноша, а с това и биологичните му потребности. Тези деца усещат привличане към хората от противоположния пол. Компанията на момичета (жени) ги въодушевява – притесняват се и едновременно с това искат да привлекат вниманието към себе си. Но, те не знаят кое поражда тези усещания. Обясняват си ги и им реагират чисто по детски, на база психичната си възраст. Оттук, детската рисунка показва и основната потребност – да е в компанията на момиче, изцяло характерна за пубертета.

Поредността на фигурите насочва за активността на всяка от страните. В случая, той се позна във втората фигура. Детето няма опита да е виждал или да е бил возен на рамката на колело, затова се насочваме към второто ни предположение – че иска момичето да е водещо в отношенията им.

По информация на родителите, детето кара колело в двора на баба и дядо си (насят в голямата си част с райграс). Това обяснява защо под гумите има трева. Родителите му се занимават с транспорт. Тоест, често ги вижда заедно в колата, вкъщи често се говори за превозни средства. Допълва се от факта, че в продължение на години ежедневно го водят в друг град, където посещава различни специалисти. С други думи, шофирането и возенето в кола е типична ситуация в тяхното семейство. Колелото също е превозно средство, като то е единственото, което детето може да управлява само. Тоест, там усеща свободата да взема решения и увереността, че може да се справи.

Изводи

Оттук, конкретната детска рисунка може да се разгледа в два аспекта:

  • потребност да се занимава с транспорт, като своите родители;
  • потребност да вози момичето си по същия начин, по който родителите му се возят заедно.

Потвърждава се от факта, че от няколко месеца насам детето има силна потребност да се вози на предната седалка, до шофьора. Виждаме влиянието на родителския модел, претворено в рисунката.

Човечетата са оцветени в жълто, което насочва, че тази фантазия носи удоволствие на детето. Но, те нямат крака, а ръцете са ескизни, което насочва, че то иска да е като родителите си, но не знае какви са точните действия, които да предприеме. Дефицит, характерен за състоянието му.

Липсата на разлика между небето и земята е задача, над която работим в настоящите срещи.

Ирена Киркова

Ирена Киркова

2023 © Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ