„Тайният език“ на детската рисунка

You are currently viewing „Тайният език“ на детската рисунка

Несъзнаваното винаги намира начин, чрез който да се прояви. Било то чрез случайна грешка, внезапно хрумване или, както в случая, детската рисунка. От нас зависи дали ще забележим сигнала и ако да – как ще му отреагираме. Това е особено важно в работата с деца, които не могат да изразят с думи какво преживяват и искат.


Ще представя следния пример: момче на 17-годишна възраст, в аутистично състояние. Развитието на речта е на ниво изказване на прости изречения, но, тъй като активният му речник не е богат, темите, по които може да говори, са малко. Задачата е рисунка на свободна тематика. Резултатът може да видите в снимката, прилежаща към тази статия.

Рисунка на колело и фигури


Изображението дава много информация за тълкуване. В статията ще обхвана основните моменти. Виждаме две фигури, които карат. Отначало, виждайки я, се подвоумих дали карат кола или колело. На въпросите, които зададох на детето то отговори, че едната фигура е той (той е момче), а другата е момиче. Не пожела да отговори кое е името на момичето. Двамата карат колело. Виждаме зелена трева и зелено небе.


Макар умственото развитие на детето да е в началото на предучищния стадий, физиологията му е на юноша, а с това и биологичните му потребности. Тези деца усещат привличане към хората от противоположния пол. Компанията на момичета (жени) ги въодушевява – притесняват се и едновременно с това искат да привлекат вниманието към себе си. Но, те не знаят какво поражда тези усещания. Обясняват си ги и им реагират чисто по детски, на база на психичната си възраст. Оттук, рисунката показва и основната потребност, залегнала в рисунката – да е в компанията на момиче, изцяло характерна за пубертета.


Поредността на фигурите насочва за активността на всяка от страните. В случая, той се позна във втората фигура Детето няма опита да е виждал или да е бил возен на рамката на колелото, затова се насочваме към второто ни предположение – че иска момичето да е водещо в отношенията им.


По информация на родителите, детето кара колело в двора на баба и дядо си (насят в голямата си част с райграс). Това обяснява защо под гумите има трева. Родителите му се занимават с транспорт. Тоест, често ги вижда заедно в колата, вкъщи често се говори за превозни средства. Допълва се от факта, че в продължение на години ежедневно го водят в друг град, където посещава различни специалисти. С други думи, шофирането и возенето в кола е типична ситуация в тяхното семейство. Колелото също е превозно средство, като то е единственото, което детето може да управлява само. Тоест, там усеща свободата да взема решения и увереността, че може да се справи. Оттук, нарисуваното може да се разгледа в два аспекта:

  • потребност да се занимава с транспорт, като своите родители;
  • потребност да вози момичето си по същия начин, по който родителите му се возят заедно.

Потвърждава се от факта, че от няколко месеца насам детето има силна потребност да се води на предната седалка, до шофьора. Виждаме влиянието на родителския модел, претворено в рисунката.
Човечетата са оцветени в жълто, което насочва, че тази фантазия носи удоволствие на детето. Но, те нямат крака, а ръцете са ескизни, което насочва, че детето иска да е като родителите си, но не знае какви са точните действия, които да предприеме. Дефицит, характерен за състоянието му.


Липсата на разлика между небето и земята е задача, над която работим в настоящите срещи.

0 0 Гласувайте.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари