Детското непослушание

You are currently viewing Детското непослушание

Вродено или изградено?

Всеки един от нас е бил свидетел или има опит, в който детето крещи и се тръшка, защото иска нещо, което не му е позволено. Но, в това ли се изразява всъщност детското непослушание?

В тълковния речник за „непослушен“ е определен този, които не изпълнява волята на другите. Но, както ние имаме очаквания детето да удовлетворява нашите желания, така то също има своите желания, които очаква да бъдат удовлетворени от нас. И така, непослушанието всъщност се ражда между сблъсъка на нашите желания с тези на детето.

Още от раждането движеща сила на всеки един от нас е принципа на удоволствието. Пораствайки и увеличавайки представите за света около нас, ние намираме все повече обекти, които ни носят удоволствие. Започваме да усвояваме адаптивни механизми за тяхното използване. Тези механизми за получаване на удоволствие се разширяват до момента, в който не намерим онзи, който в най-голяма степен ни задоволява потребността. От там нататък няма защо да търсим друг начин за адаптация, след като вече знаем как да получаваме желаното.

Изграждането на тези механизми обаче става на принципа на „проба-грешка“, като винаги се започва от най-лесното, отново заради принципа на удоволствието – да постигнем целта с минимални усилия. Ето защо, най-общо казано, децата, които в повечето случаи са получавали това, което искат, без да се изисква от тях да полагат усилия,  при налагане на граници и правила, реагират чрез най-лесния за тях начин – да намерят слабото ни място. Това, което ни влияе най-много и ни кара да отстъпваме.

Когато децата ни „атакуват“, често сме напрегнати от ежедневието или сме попадаме в клопката на „данък-обществено мнение“. Съзнателно или не, в много случаи склоняваме да задоволим желанието им, за да можем максимално бързо да осигурим спокойствието си и да избягаме от критичното мнение на околните за нашето възпитание. Така попадаме в един омагьосан кръг, в който крещенето, тръшканията и неприемливото поведение продължават, а за нас е по-лесно да приемем, че децата „проста са такива“.

Но, има ли начин, с който да се справим с това така наречено „детско непослушание“? Според мен има и той включва в себе си постоянство, борба със собствените ни слаби места и предоставяне на детето само да опитва.

Ще дам за пример дете на три години, което посещава Консултативния център за деца. То бе свикнало, чрез непослушанието си, да получава това, което иска.

Когато започнах да работя с него, то крещеше и се тръшкаше на земята при всяко „не“, въпреки обясненията защо не бива да извършва действията.

Това, което направих, бе да променя реакцията си към неговото поведение, което да го накара да потърси нов механизъм за справяне. Така, в моментите, в които започваше да се тръшка и да вика, му обяснявах защо няма да получи желаното, но също вземах предвид, че това е неговият избор и ако иска, има право да изпробва това поведение. Но, то няма да промени правилата, които поставям.

След като видя, че не забранявам поведението му, но и не отстъпвам от позицията си, той измисли допълнение: започна да събува обувките си и да върви бос, мислейки, че така ще привлече вниманието ми и рано или късно ще склоня. Тук отново се сблъска с абсолютното приемане на неговото поведение като негово избор, дори му помогнах да събуе и другата си обувка. Но, с условието, че щом ще е босо, ще седи на пейката. Така то попадна в клопката на осъзнаване на собственото си решение, което не му носеше положителни резултати – нито аз се ядосах, нито се изпълниха неговите желания.

Към момента непослушанието се проявява все по-рядко. Изпълнява условия „ако направиш това, ще получиш това“, изслушва причините, поради които не му се дават определени предмети или действия.

Децата имат право на избор и опит. От нас зависи дали ще сме подчинени на слабостите си и те ще израстват „просто такива“, или ще сме постоянни и приемащи, без да отстъпваме от мнението си. Така те ще познаят правилата и причините, поради които съществуват, като същевременно ще развиват гъвкавост и креативност за справяне в различни ситуации.

0 0 Гласувайте.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари