Българска школа за психоанализа

Метафората за заложника отразява динамиката на психологическия контрол, в основата на преживяванията на детето. Помага да разберем защо приема изкривените вярвания и поведение на отчуждаващия родител. Детето е заложник на психопатологията на отчуждаващия нарцистичен родител/родител с гранично разстройство.

В тази роля е изложено на мощни тактики:

1) контрол върху поведението;

2) непредсказуеми мъки и отмъщение за евентуалното недоволство на нарцистичния родител;

3) награди за удоволствието, изпитано от него.

Всичко е комбинирано, за да насочи детето към психологическо предаване на собствените му възгледи, вярвания и воля. Така го поставя в ролята на заложника.

Защита на децата

Ако детето проявява някаква привързаност към родителя-мишена или не демонстрира желание да го изостави, то е силно психически измъчвано от нарцистичния родител. Не можем да възстановим връзката на детето-заложник с родителя-мишена, докато не го защитим от изтезанията на отчуждаващия родител. Ако не можем да защитим заложника, не можем да го мотивираме да упражни волята си против тази на похитителя.

Първата стъпка във всяка ситуация със заложници, било то с физически или психологически такъв, е да се предпази заложникът от отмъщението на терориста. Ако не можем да спасим детето от психопатологията на отчуждаващия родител, тогава самото то ще направи всичко необходимо, за да оцелее в тази ситуация, която не може да промени. Нарцистичната организация на личността е подмножество от основни гранични личностни разстройства.

Сила и безнадеждност

Силата на нарцистичния родител се състои в това, постоянно да демонстрира на детето-заложник, че е много по–могъщ от отхвърления родител. Родителските права на другия родител могат да бъдат напълно анулирани и съдебните решения могат да бъдат игнорирани с пълна безнаказаност, от страна на отчуждаващия родител.

Отчужденият родител дори не може да защити собствената си връзка с детето срещу силата на нарцистичния родител. Отчуждаващият родител може да се намеси в отношенията на отчуждения родител с детето и да наруши връзката им, без никакви последствия.

Твърденията за насилие над детето, от страна на отчуждения родител, направени от самото дете в резултат на психологическото влияние и принуда, могат напълно да го лишат от контакт. Така то остава в пълната власт на всемогъщия нарцистичен родител в продължение на месеци или дори години.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

Десислава Даскалова

Десислава Даскалова

© 2022 Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ
X