Разликата между имитация и подражание

You are currently viewing Разликата между имитация и подражание

Все по-често в интернет пространството се срещат статии, в които е заложена идеята за важността на поведението на родителите, тъй като децата, в най-общ смисъл, използват„имитация“ и израстват като тях. В други публикации се среща терминът „подражание“, използван в същия контекст. Но, рядко намирам имитацията и подражанието заедно, ръка за ръка. Като че ли едното иззема функцията на другото и се избира спрямо това, кое е по-благозвучно за автора. А всъщност, вниквайки в дълбочината на двата термина, можем да открием съществена разлика, която да подпомогне наблюдението ни върху децата.

Кога се наблюдава имитиране? Дете на три години, което търси вниманието ми, вижда, че си играя, вкарвайки шишарка с пръчка в дупката на една поляна. Това е нова дейност за него. Заинтригува се, идва и започва да прави същото като мен, имитирайки движението, с което бутам шишарките. Двамата правим едно и също и то е доволно, защото му обръщам внимание и се чувства значимо. Междувременно му обяснявам каква е целта на играта, която играем. Дотук наблюдаваме имитация. След известно време обаче играта му омръзва и започва да изкарва шишарките от дупката, със същото движение от преди малко. По-късно взема отново пръчката, но този път слага шишарките на пейката и ги бута оттам, целейки се в друга дупка. След това ги слага на един малък пън, целейки се в камък.

Ето така идва подражанието. Можем да го познаем тогава, когато действието, което е имитирано, се приложи в личния опит в различни ситуации. Детето отново е доволно, тъй като отново се чувства значимо.

Имитацията е първото нещо, с което започваме да усвояваме някакъв тип поведение. Тоест, първото нещо, което започва да прави детето, е да имитира. Тя е явна проява на желанието за опознаване и вписване в света, но изцяло механично. А подражанието е действие, видяно от някого, използвано в различни ситуации и комбинации. При децата подражанието е индикатор за развитие на мисълта. Там се проявява креативността и личи яснотата за смисъла на конкретно действие. За разлика от него, имитирането е първата стъпка за разбиране на този смисъл. Затова основната разлика между имитацията и подражанието, е наличието на осмисленост на действието.

Имитация – правя това, което и той, но не знам защо. Подражание – ясна ми е целта и мога да приложа действието, пречупвайки го през моя опит.  

0 0 Гласувайте.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари