Българска школа за психоанализа

В последните години из интернет пространстово нашумяха страници и групи, които възхваляват детството от преди 20 – 30 години. Сигурността, която са усещали нашите родители, пускайки ни да играем сами пред блока, различните подвижни игри, които сме играли и които днес не можем да видим никъде (например играта на ластик, Стражари и апаши, Кралю порталю и др.), богатството на въображаеми игри, с което сме запълвали свободното си време, или предмети, които сме си измисляли сами, за да подражаваме на възрастните (например обръщах пластмасовата част на бонбониерата, представяйки си, че е клавиатура на компютър) и др. Самата аз се връщам към тези спомени с носталгия и умиление. Сравняват го с настоящето време и дават своята оценка за новото нормално.

Случай от практиката

Работейки с деца, няма как да не забележа колко различен е техният свят от нашия. Скоро разговарях с майка, чието дете ползва услугите ни. Работим за развитие на социалните умения. Макар да е около десет години по-млада от мен, тя дойде възмутена. Детето се срещнало на площадката с други деца, питало ги дали искат да си играят, предлагало игри. Но, самата групичка заобиколили момче, което играело на телефона си. Останалите гледали и коментирали помежду си. В крайна сметка, момчето също се присъединило и така прекарало времето си навън. Завърши с думите: „Опитахме се да изпълним задачите, ама те не си играят!!!“.

Друг случай

Разговарям с момиче на около шестгодишна възраст и неговата майка. Момичето сподели, че иска мишка за лаптопа си (играчка). Майката каза, че не разполага с такава и, че може да ползва друг предмет. То започна да упорства, че не може да измисли и, че трябва да му подсигури истинска. Намесих се, като показах, че щом е успяла да прояви въображение и да измисли рисунките и апликациите си, значи може да се справи. Разказах как съм си измисляла игри и предмети в моето детство. Момичето ме погледна с изражение, от което се четеше: „Какви са тези глупости, които ми говориш?!“. Майката побърза да я увери, че ще потърси дали не е останала някоя мишка при бабата. Оказва се, че в днешно време е много по-лесно да вземеш или купиш, отколкото да измислиш и направиш. Това е новото нормално.

Вече се появиха много изследвания относно вредното въздействие на детските телевизионни канали върху психичното развитие и в частност – развитието на речта. Това не е тайна за никого. Но, се оказва, че след като изведем детето от това състояние, научим го да говори, мисли и играе, идва момент, в който е нужно умишлено да го върнем в същия този свят на изображения и високи технологии. В противен случай е неадаптивно. Децата се гонят, претворявайки сцени от Спайдърмен, Бен Тен или Костенурките Нинджа, а то не знае на какво играят. Вижда как играят на телефоните, иска да е като тях, но тези игри са му непонятни.

С поглед в бъдещето…

Несъмнено ние, възрастните, сме пристрастни и приемаме, че „хубавите игри“ са нашите игри. Несъмнено, в тази си пристрастност не отчитаме промяната на времето, а с него и условията на средата. Но, как тя ще даде възможност да се развият мисълта и въображението? При положение, че с всяка изминала година автоматизираните машини и изкуственият интелект се развиват все повече и по-стремглаво, как тези бъдещи възрастни ще са конкурентноспособни на пазара на труда? Масово наблюдавам въображаемите игри да се свеждат до гоненица и измислен бой с лоши герои, дори сред момчетата на шест – седем години. Очевидно това ще е новото нормално. Но, може пък новото време да представи други възможности за развитието на тези аспекти от детската психика…

Ирена Киркова

Ирена Киркова

2023 © Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ