Българска школа за психоанализа

„Островът на съкровището“ е игра, подходяща за деца над седем години, тъй като предполага базови умения за четене и смятане. Сценарият може да се измисли под всякаква форма, в зависимост от интереса на детето. В нашия случай играта се измисли за момче на осем години, с цел – да се намали съпротивата му към четене и писане.

Предварителната подготовка включва скриване на различни перлени топчета (от развален стар гердан) из стаите, които играеха ролята на загубено съкровище. До тях поставяхме листчета с указания, които да го водят до следващото топче. В самите листи включихме различни математически задачи, подреждане на думи в изречение, рисуване, четене –  всичко, свързано със задачите от учебния му план

Самите ние се „маскирахме“ като пирати – сложихме по една превръзка на окото, взехме си саби, нарисувахме брада и мустаци, за да се засили игровият елемент и да се провокира въображението на детето.

 Какво развива играта „Островът на съкровището“?

    Първо се запълват дефицитите, които детето има в определените области от учебния му план. Всичко се случва в движение, което е близо до характеристиките на възрастта. Упражняват се уменията да смята, чете, рисува, без да се активира съпротива, тъй като крайната цел се явява събиране на топчета, а не фокусиране върху самото умение. Развива се пространственото ориентиране. Детето се поставя в роля, в която преодолява различни препятствия, което е свързано с развитие на въображението и увереността.

      Ето един примерен вариант, който може да се направи като задачи:

    „Гошо има 2 лв. Рени му дала още 5 лв. Колко лева имал Гошо?

  • 3 – отиди в банята
  • 8 – отиди в кухнята
  • 7 – отиди в хола

     Тук детето намира бележка с друго указание:

     „Отиди в кухнята  и намери зелена чиния. Занеси я на………….“ (името на родителя)

    Тогава на детето се дава следващото указание за това, което трябва да направи: „Нарисувай корона.“ и бележка :

      Рени има 12 лв. Гошо й взел 7 лв. Колко лева останали за Рени?

  • 5 – отиди в спалнята
  • 6 – отиди в банята
  • 8 – отиди в коридора

     Там го очаква следващото указание:

      „Занеси 10 – 7 кубчета на ………….“ (името на родителя)

      Единият родител е в друга стая, където му дава следващата задача:

      „Обиколи три пъти стаята.“ и листче „Викни: „Ура! Аз победих.”

      Задачите могат да се усложнят, в зависимост от възрастта на детето. Може да се играе с повече деца, което ще засили конкурентния елемент и ще подпомогне развитието на качества като борбеност, воля за преодоляване на трудности и бързина за реализиране на поставените задачи.   

Десислава Александрова

Десислава Александрова

© 2022 Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ
X