Островът на съкровището

You are currently viewing Островът на съкровището

„Островът на съкровището“ е игра, подходяща за деца над 7 години, тъй като е свързана с уменията за четене и смятане. Сценарият може да се измисли под всякакви форми, в зависимост от интереса на детето. В нашия случай играта се измисли за момче на 8 години, с цел да се намали съпротивата му към четене и писане.

Предварителната подготовка включва скриване на различни перлени топчета (от развален стар гердан) из стаите, които играеха ролята на загубено съкровище. До тях поставяхме листчета с указания, които да го водят до следващото топче. В самите листи включихме различни математически задачи, подреждане на думи в изречение, рисуване, четене –  всичко, свързано със задачи от учебния му план.

Самите ние се „маскирахме“, като пирати – сложихме по една превръзка на окото, взехме си саби, нарисувахме брада и мустаци, за да се засили игровият елемент и да се провокира въображението на детето.

Какво развива играта „Островът на съкровището“?

Първо се запълват дефицитите, които детето има в определените области от учебния му план. Всичко се случва в движение, което е близо до него. Упражняват се уменията му да смята, чете, рисува, без да се активира съпротива, тъй като крайната цел се явява събиране на топчета, а не фокусиране върху самото умение. Развива се пространственото ориентиране.

Детето се поставя в роля, в която преодолява различни препятствия, което е свързано с развиване на въображението и увереността.

Ето един примерен вариант, който може да се направи като задачи:

Гошо има 2 лв. Рени му дала още 5. Колко лева имал Гошо?

  • 3 – отиди в банята
  • 8 – отиди в кухнята
  • 7 – отиди в хола

Тук детето намира бележка с друго указание:

 „Отиди в кухнята  и намери зелена чиния. Занеси я на………….“ (името на родителя)

Тогава на детето се дава следващото указание за това, което трябва да направи: „Нарисувай корона.“ и бележка :

Рени има 12 лв. Гошо й взел 7. Колко лева останали за Рени?

  • 5 – отиди в спалнята
  • 6 – отиди в банята
  • 8 – отиди в коридора

Там го очаква следващото указание:

 „Занеси 10 – 7 кубчета  на ………….“ (името на родителя)

Единият родител е в друга стая, където му дава следващата задача:

 „Обиколо 3 пъти стаята.“ и листче „Викни:  „Ура! Аз победих.”

Задачите могат да се усложнят, в зависимост от възрастта на детето. Може да се играе с повече деца, което ще засили конкурентния елемент и ще подпомогне за развитие на качества като борбеност, воля за преодоляване на трудности и бързина за реализиране на поставените задачи.

0 0 Гласувайте.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари