Опаковане на подаръци

You are currently viewing Опаковане на подаръци

Обикновено, когато децата присъстват на рожден ден, когато са достатъчно големи, за да осъзнаят случващото се, веднага след това го пресъздават в игра – опаковане на подаръци, подаряване, духане на свещи, пеене на песни и т.н.

Много често се случва, когато детето започва да взема покривката или кърпа, да завива различни предмети около него (книгите от шкафа, чинии, купи, играчки) и да ги оставя така из цялата стая. Обичайната реакция, когато видите това, е да настоявате тази бъркотия да се оправи, често с повишаване на тона.

Какво се случва, когато детето иска да ви въвлече в тази игра? Първо, показването как да завива (например в салфетка) на предмети, които то иска, упражнява хватателните му умения. Приучава се към умения за прегъва, тренира се пространственото ориентиране, както и представата му за форма. Например, за голям обект е необходимо опаковката да е голяма, за малък – малка. Опаковката покрива предмета от всички страни и детето трябва да прецени как да го постави и покрие, което е свързано с трениране на пространственото му ориентиране.

В същото време то подарява на друг човек. Това показва отношение към него и е свързано с умението да споделяш. Провокират се потребности да зарадваш някого и да му доставиш удоволствие, което е важна част от създаване на отношения.

Реакцията на този, който получава подаръка, се разчита от детето. То добива опит как да реагира в подобна ситуация. Мога да приложа пример, в който момче иска да зарадва майка си и й купува подарък. Жената не реагира според очаквания начин и заедно с детето връща подаръка в магазина. Вече в зряла възраст, мъжът изпада в силна тревожност, когато се налага да прави подаръци на близки хора. Това се корени в изпитаното неудоволствие от поведението на майка си, както и страх да не ги разочарова, което е разчел в постъпката й.

В тази игра у детето се развиват и социалните умения, като какво се казва, когато се подарява или как се реагира, когато получаваш подарък – „Заповядай!“, „Много благодаря, това е толкова хубав подарък!“, „Точно това исках!“ и т.н.

Обикновено в тази игра се наблюдава нетърпение, от страна на възрастните, защото опаковането, подаряването и начина на реагиране на действието се повтарят продължително време. Детето не се изморява в продължение на около 40 мин. да сваля книгите от шкафа, да ги увива и да ги поднася, като очаква същата реакция на изненада и радост от тяхна страна. Това, което искам да поясня е, че продължителността и стереотипността в играта се дължи на това, че детето тепърва изгражда опит. Изграждат се различни представи, които то подрежда като последователност – вземане, опаковане, поднасяне, реакция и т.н. Връзките между отделните представи са все още неустойчиви и затова детето повтаря многократно наблюдаемите действия. По този начин изгражда цял „комплекс“: какво е необходимо да направи, когато поднася подарък. След като добие увереност в своите действия, потребността е задоволена и то се насочва към друга игра.

0 0 Гласувайте.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари