Опаковане на подаръци

Опаковане на подаръци

Обикновено, когато децата присъстват на рожден ден, когато са достатъчно големи, за да осъзнаят какво се случва около тях, веднага след това започват да го пресъздават в игра – опаковане на подаръци, подаряване, духане на свещи, пеене на песни и т.н.

Много често се случва, когато детето започва да взема покривката или кърпа и да завива различни предмети около него – книгите от шкафа, чинии, купи, играчки и ги оставя така из цялата стая. Обичайната реакция, когато видите това е да настоявате тази бъркотия да се оправи, като често това се случва и с повишаване на тона от страна на родителя.

Какво се случва, когато детето иска да ви въвлече в тази игра? Първо, показването как да завива (например в салфетка) предмети, които то иска, упражнява хватателните му умения. Приучва се към умения да прегъва или сгъва. В същото време се тренира и пространственото ориентиране на детето, както и представата му за форма. Например, за голям обект, е необходимо опаковката да е голяма, за малък – малка. Опаковката покрива предмета от всички страни и детето трябва да прецени как да го постави и покрие, което е свързано с трениране на пространственото му ориентиране.

В същото време то подарява на друг. Това показва отношение към друг човек и е свързано с част от това да споделяш. Провокира потребности да зарадваш някого и да му доставиш удоволствие, което е важна част от създаване на отношения с друг човек.

Реакцията на този, които получава подаръка се разчита от дете и то добива опит как да реагира в подобна ситуация. Мога да приложа пример, в които момче иска да зарадва майка си и и купува подарък. Жената не реагира според очаквания начин и заедно с детето връща подаръка в магазина. Вече в зряла възраст, мъжът изпада в голяма тревожност, когато се налага да прави подаръци на близки хора, което се корени в изпитото неудоволствие от поведението на майка си в ранната възраст и страх да не ги разочарова, което е разчел в постъпката на жената.

В тази игра у детето се развиват и социалните умения, като какво се казва, когато се подарява или как се реагира, когато получаваш подарък – „Заповядай; много благодаря, това е толкова хубав подарък, точно това исках и т.н.“

Обикновено в тази игра се наблюдава нетърпение от страна на възрастните, защото опаковането, подаряването и начинът на реагиране на действието се повтарят продължително време. Детето не изморява в продължение на около 40 мин. да сваля книгите от шкафа, да ги увива и да ги поднася, като очаква същата реакция на изненада и радост от ваша страна. Това, което искам да поясня, че продължителността и стереотипността в играта се дължи на това, че детето тепърва изгражда опит. При него изграждат различни представи, които то подрежда като последователност – вземане, опаковане, поднасяне, реакция и т.н. Връзките между отделните представи са все още неустойчиви и затова детето повтаря многократно наблюдаемите действия. По този начин то изгражда цял „комплекс“ какво е необходимо да направи, когато поднася подарък. След като детето добие увереност в своите действия, потребността е задоволена и то се насочва към друга игра.

0 0 Гласувай.
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Зреди всички коментари