Българска школа за психоанализа

На септемврийското издание на „Тя във Варна“ ви срещаме с Ирена Киркова. Тя е практикуващ психолог с психоаналитична насоченост, управител на „Българска школа за психоанализа“ ООД. От дванадесет години работи с деца и техните родители. Към момента ръководи детски консултативен център, доброволческа програма, издателство; участва в провеждането на курсове, обучения и конференции, провежда лични консултации с възрастни хора, експерт е към „Зеления морски двор на Варна“. Съавтор е на книгата „50 въпроса и отговора за аутизма“ и автор на „Синдром на родителското отчуждение“.

Кафе или чай пиеш сутрин?

Определено кафе. Пиенето му е моят „малък ритуал“ сутрин. Без него сякаш денят ми не започва „нормално“.

Каква искаше да станеш като пораснеш?

Още от дете рисувах хубаво. По този показател винаги съм била най-добрата: в групата, класа, училището и др. Първата ми братовчедка също рисуваше много хубаво. Може да се каже, че исках да стана като нея. Родителите ми ме подкрепиха, но с течение на времето рисуването стана „твърде задължително“ за мен.

А с какво започна да се занимаваш всъщност?

С психология. Трудно е, но не съжалявам. На този етап, за мен това е най-смисленото решение, което съм взела в живота ми.

Какво правиш в неделя (какви хобита имаш)?

Почивам. Обичам да се оставям на спонтанността, поради което ми е трудно да споделя някакво конкретно занимание. Принципно обичам да чета, да гледам филми, да пия кафе в приятна компания, да гледам стендъп, да посещавам различни непознати места, понякога редя пъзели и др.

Какво те вдъхновява?

„Никой друг не може да ти направи това, което сам си направиш“. Почитател съм на тази максима, като я приемам както в отрицателния, така и в положителния смисъл. Затова моите личностни конфликти са най-големият ми мотиватор.

Защо във Варна?

Причините са две, като ще ги подредя по важност: 1. Тук живееха хората, които ми помогнаха да стана това, което съм в момента. 2. Липсата на преграда пред погледа ми, когато гледам морето, ме зарежда с енергия.

Как насочваш женската енергия в работата си?

Във функциите на жената се включва да е нежна, да се грижи, да създава уют. Смятам, че в работата с деца това са съществени функции, за да бъде един специалист успешен. Ако се вгледаме малко по-дълбинно, ще разберем, че са важни и по отношение на създаването на един добър, работещ екип. Приложението на женската енергия е навсякъде, стига да е в градивна, а не в деструктивна светлина.

Какви трудности срещаш?

От всякакво естество – организационни, юридически и др. Но, основната ми, на този етап, е да намеря баланса между личното, професионалното и семейното.

Коя е последната ти мисъл вечер?

Удовлетворена ли съм от себе си, като човек, днес?

Любима фраза /девиз/ мото?

„Несъзнаваното е във функцията, а не в съдържанието“.

ТЯ във Варна представя активните жени на Варна и дава възможност на момичета и жени с различни истории и от различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Събитието се организира на доброволчески принцип от Мирослава Милева, Стелияна Тончевска, Гергана Христова и Радина Божкова.

ТЯ във Варна е на 28-ми септември (вторник) от 19ч в Социалната чайна.

 

Източник: https://www.sheinbulgaria.org/post/sheinvarna-irenakirkova

2023 © Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ