Българска школа за психоанализа

Голяма част от децата обичат детските приказки. Любопитството към тях зависи от това, кога са се докоснали до вълшебния им свят. Колкото по-рано родителите започнат да четат приказки на децата си, толкова повече интересът към тях се засилва.

Много от нас имат приятни асоциации, свързани с четенето на приказки – изникват спомени от собственото ни детство или такива, свързани с нашите деца. В съзнанието изплува картина на родителя и детето, сгушени под одеялото. Възрастният, отворил книгата, чете тихо и спокойно, а малкото слуша с интерес историята, която му разказва.

Какво развиват детските приказки?

Детските приказки развиват въображението на детето. Чрез тях то придобива възможност да си представя, да мисли в образи и картини. Освен това допринасят за развитието на речта и логическото мислене. Обогатявайки детските фантазии, приказките развиват уменията за реализиране на ролеви игри. Помагат на детето да преживее тежки житейски ситуации, свързани с раздяла, развод, смърт. Те оказват положителен ефект и при ежедневните трудности, с които то се сблъсква, в процеса на своето развитие. Помагат му да трансформира негативните емоционални преживявания.

Слушайки положителната развръзка на историята и идентифицирайки се с определен герой от сюжета ѝ, в детето се създава усещането, че и то може да се справи с трудностите. Създава се усещане за спокойствие, сигурност и надежда. Провокира се търсенето на решения за справяне с актуалната проблемна ситуация. В голяма част от приказките има поука, която учи детето на определени ценности.

И така, освен като средство за прекарване на пълноценно време между родители и деца, приказките се явяват един прекрасен начин за отработване на негативните емоции и чувства. Те са свързани с вълшебства и магичност, в тях няма ограничения, рамки и шаблони. Именно поради това може да направите четенето на приказки още по-интересно и забавно, като измислите приказка заедно с вашето дете!

Ние препоръчваме

Потопете се във въображението си, оставете го да рисува картини и образи. Насърчавайте детето да измисли героя на вашата приказка – как изглежда, какви качества притежава, от какво се страхува, как се справя със страха си, какво му носи радост, има ли приятели, какви са те, и т.н. За да стане още по-реалистичен, може да го нарисувате или моделирате заедно. Провокирайки го да разказва какъв е неговият приказен герой, вие ще разберете неговите потребности, мечти, притеснения и страхове. Чрез описанието му и сюжета, който измисли, то ще ви разкрие своя пъстър вътрешен свят.

Статията е публикувана в Зеления морски двор на Варна

Гергана Николова, Ирена Киркова

Гергана Николова, Ирена Киркова

2023 © Всички права запазени. Изработка на сайт
ЗАПИСВАНЕ ЗА КУРСОВЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАМЕ